wollen kleding wassen
21 February 2017

Wol wassen met de wasmachine of met de hand

Wol wassen met je wasmachine of op de hand

Wol gaat snel krimpen en als je het verkeerd wast wordt het lelijk. Daarom wordt er vaak geadviseerd om wol alleen chemisch te reinigen. Voor extreem dure kleding is de stomerij waarschijnlijk ook de beste optie. Maar er is ook veel wat je zelf kunt doen en dat scheelt je een hoop geld. Wasmachine.nl legt uit hoe je met wol omgaat.

Wollen kleding in je wasmachine wassen

Ten tegenstelling tot vroeger kun je wollen kleding tegenwoordig in veel gevallen wel in de wasmachine stoppen. Veel wasmachines hebben namelijk een special wolprogramma waarin je wollen kleding op een lage temperatuur gewassen wordt. Hotpoint wasmachines hebben bijvoorbeeld speciale programma’s die gecertificeerd zijn door The Woolmark Company. De Het is verstandig om hiernaast een wasmiddel te gebruiken dat special voor wol is. Als je je wollen kledingstuk gewassen hebt kun je je het beste op een zo hoog mogelijke stand centrifugeren zodat de kleding zo droog mogelijk wordt.

Wol met de hand wassen

Gebruik nooit warm water, maar altijd koud of lauw water. Als het kledingstuk extreem vies is kun je lauwwarm water gebruiken. Was je wollen kleding altijd met wasmiddel dat special voor wolwas is. Ook kun je het wasmiddel beter in de kleding ‘knijpen’ dan dat je erop gaat wrijven. Hierdoor maak je de stof juist kapot. Spoel je wollen kleding uit met koud water, net zo lang tot al het wasmiddel eruit is. Let op: je mag wollen kleding nooit langer dan vijf minuten laten weken.

Wollen kleding laten drogen

Droog de wol eerst door het in een handdoek te draaien en zacht te rollen. Je mag het absoluut niet uitwringen. Hierdoor gaat de hele vorm uit je kleding. Om die zelfde reden mag je natte wol ook niet in een ‘vorm’ leggen. Leg je kleding op een handdoek of ander schoon oppervlak plat te drogen. Doe dit niet in het directe zonlicht want ook hier kan de stof slecht tegen. Als het goed is, is je wollen kleding na afloop weer helemaal schoon!